Продължете към съдържанието

Как да направим онлайн Махаси випассана ритрийт

В момента на писането на тази статия повечето, ако не всички, Махаси Випасана центрове в Азия не са отворени за чуждестранни медитатори поради Covid-19.

Panditarama Lumbini организира онлайн ритрийти, докато центърът не може да гарантира безопасна среда за практикуване на място. Panditarama Lumbini е център, създаден от известния бирмански учител Ven. Sayadaw U Pandita, който е продължител на линията на Ven. Mahasi Sayadaw.

Учители

Ven. Sayadaw Vivekananda и Ven. Sayalay Bhaddamanika са учителите, които живет в центъра и ръководят онлайн ритрийтите. Двамата са били ученици на Ven. Sayadaw U Pandita в продължение на дълги години.

Учителите владеят добър английски и комуникацията по време на Дхамма лекциите и интервютата е много ясна.

Участие

За да участвате в онлайн ритрийт с Panditarama Lumbini, трябва да се свържете с центъра, като напишете имейл на panditarama.lumbini@gmail.com.

Учителите ще отговорят с няколко въпроса относно:

  • Предишни ритрийти – трябва да им предоставите информация за учителите, традициите, продължителността и местоположението на предишните ви ритрийти.
  • Местоположение и часова зона – учителите вземат предвид вашата часова зона, за да могат да подготвят графиците с ежедневни интервюта, така че часовете да бъдат удобни за всички.
  • Продължителност на ритрийта – колко дълго искате да участвате.
  • Готовност да се спазват петте или осемте предписания – това са много интензивни ритрийти, по време на които медитиращият практикува sila (морал), samadhi (концентрация) и panna (мъдрост). Тъй като трите практики са взаимосвързани, тази точка гарантира, че сте готови да практикувате морал.
  • Мотивация – защо искате да направите този ритрийт.

Можете също да проверите страницата им във Facebook относно новини от центъра.

Дневен График

Учителите ви предоставят препоръчителен дневен график, който да следвате.

Събуждането става в 4:30 сутринта и практиката се редува между седяща и ходеща медитация.

Ven. Sayadaw U Pandita препоръчва по време на интензивнен ритрийт медитиращите да спят около четири часа на нощ. Ако имате опасения, че това количество сън ще има негативно въздействие върху здравето ви, то може да го удължите до шест часа. Важно е да се отбележи, че по време на такива интензивни ритрийти количеството сън, необходимо за възстановяване на тялото и ума, е много по-малко в сравнение с обикновеното ежедневие. Много е вероятно сами да почувствате, че нямате нужда от толкова много сън по време на нощта докато сте на ритрийт. Учителите не следят това – изцяло от вас зависи да се отнесете сериозно към практиката си.

Всеки ден има интервю с един от учителите по Skype, където те изслушват детайлно описание за случващото се по време на вашата практика и ви дават инструкции и насоки.

Два пъти седмично има Дхамма лекции на живо по Skype, чиято продължителност е около час.

Има и няколко часа през деня, които биват отделени за приготвяне на храна, почистване, миене и т.н.

Предимства На Онлайн Ритрийтите

Едно от най-големите предимства на онлайн ритрийтите за западняците е, че не е необходимо да изминават хиляди километри, за да отидат в Азия. Единственото изискване е да бъде намерена уединена среда, която да позволява почти цялото ежедневние да бъде посветено на медитация.

Много хора биха могли да са скептични относно онлайн ритрийтите, тъй като думите „технология“ и „ритрийт“ са нещо като диаметрални противоположности и противоречия. Това обаче е само концептуален проблем. Няма практически проблем с въвеждането на технология в ритрийтите – стига технологията да се използва само като средство за правилно провеждане на ритрийтите.

Ако имате добра комуникация в реално време с учителя по време на интервюта, няма голямо значение дали сте физически близо до тях или не. Наистина важното е учителят да може ясно да разбере къде се намирате във вашата практика и да ви предостави необходимите насоки. Останалото е да отделите времето си за медитация. Ако това се случи, вашата практика ще се задълбочи, независимо от вашето географско местоположение.

Недостатъци На Онлайн Ритрийтите

Има само един важен недостатък на онлайн ритрийтите – някои хора може да не са успели да развият достатъчно силна воля и решителност, за да се отдадат толкова много на практиката, колкото ако бяха на ритрийт на място, където са заобиколени от други медитиращи. Когато сте сами, може да е по-лесно да се откажете, когато възникнат трудности в практиката – а е сигурно, че трудности ще възникнат.

Ето защо, ако сте начинаещ, намирането на начин да направите ритрийт на място може да е по-добрият вариант. Ако обаче не е възможно да се направи ритрийт на място по време на пандемията, правенето на онлайн ритрийт все пак е по-добре, отколкото въобще да не се направи ритрийт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *