Продължете към съдържанието

Книги за Випассана по Метода на Махаси Саядау

В тази статия има терминология от пали, която ми е трудно да преведа добре на български. Затова ако знаете английски, по-добре прочетете английската версия на статията.

Книгите написани от Махаси Саядау и наследникът на линията му Саядау У Пандита са забележителни. Двамата учители са били от най-видните медитатори и същевременно са имали много задълбочени теоритични познания. Намирам техните творби за безценно обединение на практически инструкции и дълбоки теоритични познания в Теравада традицията.

Ще изброя книги от тези учители, както и някои текстове от Пали канона, които могат да помогнат за започването или задълбочаването на вашата випассана практика.

Manual Of Insight

от Махаси Саядау

Тази книга е изчерпателно ръководство за практиката на випассана медитация (~ 710 страници). Ръководството обхваща задълбочено всички аспекти на троичнатa практика (threefold training) по sīla (морал), samādhi (концентрация) и paññā (мъдрост).

Книгата систематично описва етапите на прозрения, през които преминава всеки медитиращ.

Стилът на писане на Махаси Саядау е много техничен и книгата съдържа множество референции към сутри от Пали Канона, Visuddhimagga, и други важни текстове за Теравада традицията. Мисля, че това е една от най-хубавите книги за всеки, който се интересува от практикуването на випассана. В същото време, не бих препоръчал книгата за абсолютно начинаещи медитатори.


Practical insight meditation

от Махаси Саядау

Махаси Саядау е дал много точни инструкции за практикуване на випассана в Practical Insight Meditation. Забележителното е, че книгата е доста кратка (~67 страници) но съдържа всичко, което е необходимо, за да можете да започнете да практикувате.

Книгата е силно препоръчителна за начинаещи в медитацията, тъй като е много практична и ясна. Има инструкции за медитация, изложени на ясен и смилаем език, подходящи за западните медитатори.

Ако правите първите си стъпки във випассана, това ще бъде чудесен ресурс.


The Progress Of Insight

от Махаси Саядау

Тази кратка книжка (~50 страници) описва подробно така наречените прозряващи разбирания (vipassanā-ñāṇas), които са етапите, през които преминават практикуващите випассана. Преминаването през тези разбирания се нарича напредък на прозрението (visuddhiñana-katha).

Напредъкът на прозрението е описан в различни традиционни коментарни текстове на Теравада будизма като Patisambhidamagga, Vimuttimagga и Visuddhimagga.

Тази книга нито се препоръчва, нито е предназначена за начинаещи медитатори, тъй като може да създаде много объркване и да наруши практиката им. Практикуващият трябва да премине през тази книга, след като е започнал да практикува редовно. Най-добре е тези важни но също така и деликатни теми, да бъдат обсъдени с опитен учител.


In This Very Life

от Саядау У Пандита

In This Very Life е колекция от беседи от на тримесечният ритрийт, който Саядау У Пандита води в САЩ. Той описва както практическият път към пробуждането, така и теоретичния модел за неговото разбиране.

Книгата преминава през теми като морал, инструкции за медитация, преодоляване на пречките, седемте фактора на пробуждането и други.

Саядау У Пандита е и първият учител, който дефинира vipassana jhānas и показва връзката между jhānas и ñāṇas.

Четейките тази книга ще забележите колко много Саядау У Пандита е насърчавал своите ученици да бъдат педантични по време на своята практика.

Тази книга може да бъде чудесна както за начинаещи, така и за опитни практикуващи, тъй като съдържанието е представено по много разбираем начин. Стилът е много по-малко технически в сравнение с книгите на Махаси Саядау.


Satipaṭṭhāna Sutta

Satipaṭṭhāna Sutta (беседата за установяване на майндфулнес) е част от Majjhima Nikaya.

Тази сутра е един от най-широко изследваните беседи в Пали канона, тъй като тя е в основата на випассана.

Сутрата набляга на важността на практикуването на майндфулнес (sati). В днешно време думата “майндфулнес” е много неясно дефинирана на запад и означава различни неща за различните хора. Саядау У Пандита предлага думата “sati” да се разбира като “наблюдателна сила” (observation power).

Буда прави следното заявление в началото на тази беседа:

„Това е директният начин, монаси, за пречистването на съществата, за преодоляването на скръбта и риданията, за потушаването на страданията и мъката, за вървенето по пътя на истината, за реализирането на Нибана “.

За мен четенето на сутрите от Пали канона е безценно, тъй като показва предполагаемият начин, по който Дхамма е била предавана на времето. Обнадеждаващо и полезно е да пречетете беседите на Буда и неговите ученици, и да видите техните съвети за преодоляването на предизвикателствата по пътя


Mahāsatipaṭṭhāna Sutta

Mahāsatipaṭṭhāna Sutta (голямата беседа за установяване на майндфулнес) е част от Dīgha Nikāya.

Mahāsatipaṭṭhāna Sutta е създадена в следствие на Satipaṭṭhāna Sutta. Те са дума по дума еднакви в повечето си части. Някои части от Mahāsatipaṭṭhāna Sutta обаче са значително разширени.

Всичко, което споменах в раздела за Satipaṭṭhāna Sutta, се отнася и за Mahāsatipaṭṭhāna Sutta.

2 коментара за “Книги за Випассана по Метода на Махаси Саядау”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *