Продължете към съдържанието

Справяне с леност по време на медитация

В тази статия ще разгледаме препоръките на Sayadaw U Pandita за справяне с едно от препятствията, което може да възникне по време на медитация: леност и вцепененост. Съветите са взети и преведени от книгата In This Very Life.

Медитацията може да се разглежда като война между благоприятни и неблагоприятни ментални състояния. От неблагоприятната страна на войната са силите на килесите (kilesa), известни още като „Десетте армии на Мара“. “Мара” означава убиец на пали. Той е олицетворение на силата, която убива добродетелта, а също и съществуването. Неговите армии са готови да атакуват всички Дхарма практици. Те дори се опитаха да победят Буда в нощта на неговото просветление.

леност и вцепененост

Леност и вцепененост (sloth and torpor или thīna-middha) е петата армия на Мара. Тази армия репрезентира леност, вцепенение, и сънливост. Трудностите, причинени от леността и сънливостта си струва да бъдат разгледани, защото могат да бъдат изненадващо големи. Тhīna означава отслабнал ум, свит и “повяхнал”, неспособен да се захване здраво към обекта на медитация.

Тhīna прави умът слаб, което автоматично вкарва слабост и в тялото. Мудният ум не може да поддържа седящата ви поза изправена. Ходещата медитацията се превръща в лениво влачене. Присъствието на thīna означава, че ātāpa, огненият аспект на енергията, отсъства. Умът се “вдървява” и губи своята активна острота.

Дори ако един медитиращ има добра енергия в началото на практиката, леността може да го обгърне, така че ще е необходим допълнителен прилив на енергия, за да може практикуващият да се справи. Всички благоприятни сили на ума са поне частично блокирани. Благоприятните фактори на енергията и майндфулнес, прицелването и контактът са обвити в булото на слабостта. Функциите им са притихващи. Тази ситуация се описва като thīna-middha.
Thīna е менталният фактор на вцепенението a middha се отнася до цялостното състояние на съзнанието, когато thīna е възникнал.

Практическии не си струва да се опитвате да различавате компонентите thīna и middha. Цялостното състояние на ума е лесно разпознаваемо. Подобно на лишаване от свобода в тясно пространство, леността е ограничено състояние, в което никой благоприятен фактор не е свободен да извършва правилната си дейност. Тази обструкция на благоприятни фактори е причината леността и вцепенението да се наричат пречка в практиката.

В крайна сметка петата армия на Мара може да доведе практиката до пълен застой. Появява се усещане за потрепване на клепачите, главата внезапно кима напред… Как да преодолеете това вредно състояние?


Веднъж, когато Могалана, един от двамата главни ученици на Буда е медитирал в гората, thīna-middha се е появил. Умът му се свил
и сковал. Станал неработоспособен като парче масло, което се втвърдява на студено. В този момент Буда погледна в умът на Могаллана. Виждайки тежкото му положение, той се приближил и казал:
„Синко, Могалана, сънлив ли си, спи ли ти се, кимаш ли?”.

Могалана отговорил:
“Да, учителю, кимам”.

Могалана беше откровен в отговора си. Буда казал:
„Слушай, синко, сега ще те науча на осем техники за преодоляване на леността и вцепенението”.

Осем начина за справяне с леността

1. Промяна на отношението

Първият е да промените отношението си. При атака на ленивост, можете да се изкушите да се отдаде на мисли като:
„Много ми се спи. Нямам никаква полза просто да седя тук замаян. Може би ще легна за минута да събера енергия.”

Ангажирайки се с такива мисли, вие насърчавате умственото състояние на леност да остане.

От друга страна, ако заявите решително:
„Ще преживея тази леност, и ако се повтори, пак няма да се предам“.

Това е имал предвид Буда, като е дал съвет за промяна на отношението. Такава решителност поставя началото на преодоляването на петата армия на Мара.

Друг повод да промените отношението си когато медитацията стане доста лесна и приятна. Идва момент, когато малко или много сте усвоили следването на повдигането и спадането на коремната област и не са необходими много усилия, за да се наблюдава добре. Съвсем естествено е да се отпуснете, да седнете и да наблюдавате движението отпуснато. Заради това отпускане на усилията, леността
лесно може да се промъкне. Ако това се случи, трябва или да опитате да задълбочете майндфулнеса си, вглеждайки се по-внимателно в движението на коремната област, или да увеличете броя на обектите, които наблюдавате по време на медитация.

Увеличаване на броя на обектите

Има техника за добавяне на повече обекти за наблюдение. Наблюдаването на повече обекти изисква повече усилия, отколкото наблюдаването само на коремната област и това има съживяващ ефект. Умствените назовавания (mental labels), които трябва да използвате, са „издигане, падане, седене, докосване” (“raising, falling, sitting, touching”).
Когато отбележите „седене“, вие преместете вниманието си към усещанията на цялото тяло в седнала поза. Отбелязвайки „докосване“, вие се фокусирате върху усещанията на докосване в една или повече малки области с размер на монета. Усещаниета от докосването на задните части са подходящи. По време на това „докосване“ имайте предвид, че винаги трябва да се връщате към същите избрани области, дори не винаги да можете да намерите ясни усещания там. Колкото по-тежки са състоянита на леност, толкова повече допирни точки трябва да включите. Препоръчителният максимум е около шест.

Когато преминете през всички точки, върнете вниманието към коремната си област и повторете поредицата от началото. Тази промяна на стратегията може да бъде доста ефективна. Но не е гарантирано, че винаги ще даде резултат.

2. Рефлектиране върху вдъхновяващи пасажи

Втората противоотрова при сънливост е да рефлектирате върху вдъхновителни пасажи, които помните или сте научили наизуст, опитвайки се да проумеете най-дълбоките им значения. Може би сте лежали будни през нощта размишлявайки върху смисъла на някакво събитие. Ако е така, вие разберете функцията на втората противоотрова на Буда срещу леност. В будистката психология, когато мисленето бива разглеждано от изграждащите го компоненти, единият е умствен фактор на vitakka или прицелване. Този умствен фактор има способност за освежаване на ума и е противоотрова срещу леността.

3. Рецитиране на вдъхновяващи пасажи

Третата стратегия за справяне с леността е да рецитирате същите тези пасажи на глас. Ако медитирате в група, трябва да рецитирате тихо, за да не пречите на останалите.

4. Стимулиране на циркулацията на кръв

Прибягвайте до по-драстични мерки, ако умът ви все още не се е освежил. Издърпайте ушите си. Разтривайте дланите, ръцете, краката, и
лицето си. Това стимулира кръвообращението и малко ви освежава.

5. Намокряне на лицето

Ако сънливостта продължава, станете внимателно и измийте лицето си.
Можете да ис сложите капки за очи, за да се освежите.

6. Наблюдаване на осветен обект

Ако и предходната стратегия се провали, опитайте да погледнете към осветен обект като луната или електрическа крушка. Това трябва да разведри ума ви. След това може да опитате отново да наблюдавате ясно повдигането и спадането на коремната област от начало до край.

7. Ходеща медитация

Ако нито една от техниките не е сработила трябва да опитате малко бърза, ходеща медитация с майндфулнес.

8. Наспиване

И накрая ако нищо не е сработило можете да се предадете и да легнете да поспите, след което да опитате да практикувате отново.


Ако леността не се премахва за дълъги периоди от време, може да се окажете, че имате констипация. Ако това е така обмислете мерки за внимателно пречистване на червата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *